Ένα είναι σίγουρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο με αρκετές έρευνες στον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας, ότι η αυτό-ομιλία βοηθάει στη βελτίωση της απόδοσης μέσω πολλών διαφορετικών μηχανισμών.
Οι μηχανισμοί αυτοί λέγονται
- αυτοσυγκέντρωση,
- έλεγχος άγχους,
- αυτοματισμός,
- αυτοπεποίθηση,
- χαλάρωση κ.α.
Με άλλα λόγια λέγοντας κάτι στον εαυτό μας, μια λέξη «κλειδί» στην ουσία, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός πέναλτι ή κάποιας δεξιότητας μας βοηθάει στη συγκέντρωση και στη βελτίωση της απόδοσης. Σε άλλες περιπτώσεις και κάτω από άλλες καταστάσεις μπορεί να μας βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους και στην αποφυγή κάποιας βεβιασμένης ενέργειας. Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέτε «ηρέμησε» για να αποφύγετε κάποια συμπεριφορά.
Μαθαίνεται ο έλεγχος της σκέψης και η χρήση της για τη βελτίωση της απόδοσης; Φυσικά και μαθαίνεται όπως μαθαίνεται η εκτέλεση της πάσας, της ντρίπλας και του σουτ στο ποδόσφαιρο. Όπως κάθε δεξιότητα χρειάζεται προπόνηση έτσι και η τεχνική της αυτο-ομιλίας χρειάζεται εξάσκηση από τον παίκτη.
Ένας πολύ απλός τρόπος είναι ο προπονητής με τη βοήθεια του παίκτη να βρουν κάποιες λέξεις-κλειδιά, ανάλογα με το επίπεδο και τις ικανότητες του παίκτη, στη βελτίωση της απόδοσης κάποιας συγκεκριμένης δεξιότητας.
Αν πάρουμε για παράδειγμα το πέναλτι, οι λέξεις αυτές μπορεί να είναι «γωνία», «μέσα», «απαλά», «δυνατά», «κέντρο», «ήρεμα», «μπάλα» και πολλές άλλες. Ο προπονητής μαζί με τον παίκτη αποφασίζουν από κοινού ποιά είναι η λέξη ή λέξεις ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία του παίκτη.
Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο του παίκτη τόσο πιο πολλές και σύνθετες φράσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Όσο μικρότερος είναι προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μια λέξη που να είναι απλή και σαφής.
Μπορούμε για παράδειγμα να χωρίσουμε την εκτέλεση του πέναλτι σε δυο κομμάτια.
Όταν παίρνει φόρα και όταν εκτελεί.
Όταν παίρνει φορά μπορεί να λέει «χαλαρά», και πριν χτυπήσει «δεξιά» ή «μέσα». Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει και 10 λεπτά σε κάθε προπόνηση, χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις-κλειδιά. Ο παίκτης μπορεί να εκτελέσει 2 σετ των 5 πέναλτι με κάποια λέξη και άλλα 2 σετ με κάποια άλλη και ούτω κάθε εξής.
Αυτό που πρέπει να θυμάται τόσο ο παίκτης αλλά και ο προπονητής είναι ότι η αυτό-ομιλία αποτελεί μια ψυχολογική τεχνική που μαθαίνεται και χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να γίνει μέρος της τεχνικής του παίκτη.
Δοκιμάστε αυτό και θα δείτε ότι η δύναμη της αυτό-ομιλίας μπορεί να αποβεί πολύ αποτελεσματική στη διαχείριση της προπονητικής διαδικασίας.